Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Slim vuurwerkdetectiesysteem (Munisense)

Middelburg weet straks binnen tien seconden waar vuurwerk wordt afgestoken

De gemeente Middelburg gaat de laatste weken van 2019 een proef doen met een vuurwerk detectiesysteem. Dat systeem komt in de wijken Zuid en Dauwendaele. Daarmee hoopt de gemeente vuurwerkoverlast tegen te gaan en vroegtijdige knallers in de kraag te vatten.

Het is niet de enige maatregel van de gemeente om vuurwerkoverlast tegen te gaan. De laatste twee weken van dit jaar zet Middelburg ook extra buitengewoon opsporingsambtenaren, kortweg boa’s, in om in te grijpen als er vuurwerk wordt afgestoken terwijl dat nog niet mag.

Hoe werkt zo’n systeem?

In Middelburg bestaat het systeem uit acht sensoren die verspreid worden over de wijken. Die registreren de knallen en kunnen zo samen bepalen waar het vuurwerk is afgestoken. Politieagenten en boa’s krijgen binnen tien seconden na de knal een bericht in een speciale app met de afsteeklocatie. Dat kan tot op enkele vierkante meters nauwkeurig.

Met het systeem is het ook mogelijk om te zien waar de vuurwerkoverlast het grootst is. Middelburg betaalt ruim 13.000 euro voor het vuurwerk detectiesysteem.