Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

De coalitie voor veilige, slimme steden

Een praktische samenwerking voor alle gemeenten en betrokken partijen

De Impact Coalitie Safety & Security (ICSS) is een:

  • Samenwerking tussen gemeenten, politie, kennisinstellingen, bedrijven, VNG en HSD.
  • Netwerk dat ervaringen deelt en bewezen innovatieve oplossingen wil toepassen en opschalen.
  • Publiek initiatief dat werkt aan veiligere steden en voorwaarden schept voor schaalbare oplossingen.
  • Verbinder van de community.

De ICSS staat onder voorzitterschap van Gemeente Den Haag en wordt vertegenwoordigd vanuit de VNG en diverse gemeenten waaronder Amsterdam, Eindhoven, Apeldoorn en Almere, de politie en Security Delta (HSD).

De ICSS is een initiërend en agenderend orgaan tussen de steden voor de realisatie van innovaties in de Smart City ten behoeve van de veiligheid. 

De ambitie van de ICSS is om een breed scala aan instrumenten te ontwikkelen voor stadsbestuurders en uitvoerders om stedelijke veiligheid te realiseren en te vergroten.

Missie

Krachten bundelen om slimme technologie en digitalisering effectief en efficiënt in te zetten voor vraagstukken rond Safety & Security, zodat we de veiligheid in Nederlandse steden kunnen vergroten.

Visie

Momenteel worden veiligheidsvraagstukken in steden vooral lokaal aangepakt, vaak samen met lokale kennisinstellingen, bedrijven of publieke partners via pilots. Hoewel er intenties zijn om meer samen te werken met andere gemeenten, gebeurt dit in de praktijk weinig en worden oplossingen zelden opgeschaald. Om de missie van de Impact Coalitie te behalen, moeten gemeenten, de politie en hun partners de komende jaren:

  1. Slim gebruikmaken van elkaars experimenteerruimte;
  2. De samenwerking richten op zowel innovatie als opschaling;
  3. Actief kennis en ervaring delen;
  4. Gezamenlijke programmering en (inter)nationale profilering nastreven.

Immers, de complexiteit van veiligheidsvraagstukken is groter dan wat elke gemeente afzonderlijk kan aanpakken, en digitalisering en criminaliteit zijn grensoverschrijdend.

Waarom

De Nederlandse samenleving kampt met uiteenlopende veiligheidsproblemen, zoals high impact crime, ondermijning, radicalisering en cybercrime. De dreigingen zijn divers en de middelen altijd beperkt. Tegelijkertijd worden steden steeds meer uitgerust met sensoren, zoals camera’s, licht- en geluidsensoren en fijnstofsensoren, die zijn verbonden met verschillende netwerken en dataverzamelingen. Hoewel deze technologieën kansen bieden om de veiligheid te vergroten, maken ze op zichzelf nog geen Smart Society. De Impact Coalitie brengt diverse krachten samen om met behulp van technologie de stedelijke veiligheid te verbeteren.

Wat

De Impact Coalitie focust zich op drie hoofdthema’s:

  • Crowd Management
  • Informatie gestuurde veiligheid
  • Beveiligen en bewaken van openbare ruimte

Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan de cybersecurity van de smart city-infrastructuur en aan maatschappelijke vraagstukken zoals privacy en ethiek. Binnen deze hoofdthema’s worden concrete projecten en programma’s uitgevoerd; sommige zijn al gestart en andere zijn in ontwikkeling. Dat gebeurt op initiatief van de Impact Coalitie en door het opnemen van ideeën van buiten, gebruikmakend van de partners in het ecosysteem.

Hoe

Projecten binnen de Coalitie doorlopen continu vier verschillende fasen: 

  1. Innoveren: Het verzamelen van ideeën en innovaties. Welk probleem willen we oplossen? Welk idee werkt, en wat niet?
  2. Repliceren en leren: Werkt het idee ook in een andere stad of context? Wanneer is het idee effectief?
  3. Schalen en ontwikkelen: Hoe kan een idee of innovatie worden ingebed en gewaarborgd?
  4. Overdragen: Hoe kan het idee worden overgedragen aan andere actoren?

Organisatiestructuur

De organisatie van de ICSS bestaat uit vier groepen: bestuurders, regiegroep, kernteam en werkgroep.

Bestuurders

Zij houden de focus op de leervragen en coördineren met bestuurders van andere relevante organisaties om een gecoördineerde aanpak te garanderen. Het bestuurlijk overleg wordt voorgezeten door Saskia Bruines (gemeente Den Haag, VNG) en bestaat verder uit bestuurders van de politie, gemeenten Amsterdam, Apeldoorn en Almere.

Regiegroep

Deze groep, bestaande uit directeuren en afdelingshoofden, bepaalt en bewaakt de gedeelde strategische doelen en leervragen van de Impact Coalitie.

Kernteam

Dit team fungeert als kwartiermaker en programmabureau van de Coalitie. Het wordt gevormd door afgevaardigden van de politie, de gemeente Den Haag, VNG en HSD. 

Werkgroep

Een overkoepelende werkgroep namens de coalitieleden en deelgroepen voor elk groot project of programma om de specifieke activiteiten te coördineren.De werkgroep wordt voorgezeten door de gemeente Den Haag en bestaat uit afgevaardigden van gemeenten Apeldoorn, Amsterdam, Almere, Eindhoven, politie, VNG en HSD.