Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Druktemeter gemeente Eindhoven

Sinds 28 april zijn terrassen en winkels weer open. Onder voorwaarden, zoals een maximaal aantal bezoekers. Want Nederland blijft deels in een lockdown om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De basisregels (1,5 meter afstand, handen wassen, thuis blijven bij klachten) blijven onverminderd belangrijk, net als drukte vermijden. Daar kan de Eindhovense Druktemeter bij helpen. Deze meter is een plattegrond van de Eindhovense binnenstad waarop je kunt zien of het te druk is, of niet. Wie een bezoek wil brengen aan het centrum van Eindhoven kan met hulp van deze Druktemeter een goed moment kiezen om naar het terras of winkels te gaan en zo drukte vermijden.

De Druktemeter werkt als een verkeerslicht: bij groen is het rustig en kun je gaan, bij rood is het te druk en adviseren we je op een ander moment te gaan. Bij geel en oranje neemt de drukte toe, dus is het slim om die plekken over te slaan of op een ander, rustig moment te bezoeken.

Er is binnenkort een mobiele versie voor smartphone beschikbaar. Tip: je kunt de kaart vergroten door deze beeldvullend te maken.

Wat betekenen de kleuren op de kaart?

  • Groen = Het is rustig in deze straat. Advies: Doe je aankopen nu.
  • Geel = Het wordt drukker in deze straat. Advies: Koop gericht en blijf kort.
  • Oranje = Het is druk in deze straat. Advies: Kom alleen als het echt nodig is.
  • Rood = Het is erg druk in deze straat. Advies: Ga op een ander, rustig moment.

Welke data worden gebruikt om de drukte te meten?

De drukte wordt gemeten aan de hand van gps-data van mobiele telefoons. Hiervoor worden alleen data gebruikt van mensen die toestemming hebben gegeven. Het gaat om geanonimiseerde locatiegegevens die voldoen aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG, ook wel bekend als privacywet). De gegevens worden elk kwartier ververst.

De Druktemeter is een initiatief van gemeente Eindhoven en Eindhoven247 en wordt gerealiseerd door Zicht op Data.