Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Digitale Stad Helmond – Sensoren slimme straatverlichting

Sensoren slimme straatverlichting

De gemeente rust alle straatlantaarns uit met duurzame Ledlampen en bewegingssensoren. Die sensoren merken het wanneer personen, fietsers of auto’s in de buurt zijn en zorgen dan voor de juiste verlichting. Is er niemand op straat, dan kan het een stuk minder met die verlichting. Dat spaart natuurlijk flink wat energie uit, terwijl als het nodig is er meer dan voldoende licht voorhanden is.

Slim en veilig

De sensoren zijn erg slim. Ze geven zelfs aan elkaar door dat er iemand aankomt. Dan kan de volgende straatlantaarn alvast de verlichting opschroeven. Ook ‘ongewenste’ bezoekers worden natuurlijk door sensoren opgemerkt. De veiligheid is dus niet in het geding. De sensoren zijn geen camera’s. Ze kunnen niets registeren. Ze kunnen de gemeente wel laten weten wanneer de verlichting kapot is of de lantaarnpaal scheef staat.

Op termijn de hele stad

Sinds 2014 zijn al ongeveer duizend bewegingssensoren geplaatst, verspreid over heel Helmond. Uit enquêtes blijkt dat de gebruikers daar tevreden over zijn. Op dit moment is de Akkers in Mierlo-Hout aan de beurt. De verder plaatsing valt samen met het jaarlijks groot onderhoud aan lantaarns. Over enkele jaren heeft heel Helmond zuinige en veilige straatverlichting. De stad levert daarmee een bijdrage aan het Energieakkoord, dat eist dat de openbare verlichting in 2020 20% zuiniger moet zijn dan in 2013.