Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Anderhalve meter monitor

In Amsterdam zijn verschillende maatregelen tegen COVID-19 genomen om het virus verder terug te dringen en de bewustwording over het belang van het houden van 1,5 meter afstand te vergroten. Één van die maatregelen is het houden van 1,5 meter afstand tussen personen die niet uit hetzelfde huishouden komen. 

Om op een nieuwe manier mensen bewust te maken van het belang van 1,5 meter afstand houden, zijn we de 1,5 metermonitor begonnen. Een camera maakt een foto van de situatie en het systeem berekent de afstand tussen mensen. Voorbijgangers zien de foto op een scherm, waarbij gezichten automatisch worden bedekt door een smiley. Op het scherm zien zij of ze wel of niet voldoende afstand houden: een groene smiley voor meer dan 1,8 meter afstand, een oranje smiley voor 1,5-1,8 meter afstand en een rode smiley voor minder dan 1,5 meter afstand. Ook kunnen ze worden gewaarschuwd met audiosignalen. 

Het systeem slaat de foto’s die het maakt niet op. De beelden worden dus voor niets anders gebruikt dan een directe waarschuwing aan voorbijgangers. Wel wordt het aantal voorbijgangers dat zich binnen bereik van de camera bevindt vastgelegd, zodat we kunnen monitoren of het in een bepaald gebied te druk wordt. 

We zetten de 1,5 metermonitor tijdelijk in vanwege de Noodverordening COVID-19 en vanwege de noodzaak om 1,5 meter afstand te houden. Het systeem wordt op een aantal plekken in de Veiligheidsregio Amsterdam–Amstelland in de publieke ruimte uitgetest.