Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Internationale boekpresentatie met geleerde lessen Nederlandse steden

Van straatintimidatie tot ongeautoriseerde drones en andere vormen van overlast: steden staan voor veel veiligheidsuitdagingen. Daarover spraken de steden van de Impact Coalitie Safety & Security (ICSS) en politie gisteren met vakgenoten uit Italië, Scandinavië, Duitsland, Ierland, Vlaanderen en Nederland.

Ze ontmoetten elkaar tijdens het internationale event The Safe Smart City, daags voor het Smart City Expo World Congress. Via expertpresentaties, praktijkvoorbeelden en break-out sessies verkenden ze gezamenlijk de laatste ontwikkelingen op het gebied van veilige slimme steden.

Future City Foundation organiseerde het event samen met het Ministerie van Justitie en Veiligheid, Centrum voor Veiligheid en Digitalisering (CVD), Politie Nederland en Impact Coalitieleden gemeente Den Haag, gemeente Amsterdam, politie en HSD.

ICSS-kernteamleden Mark Ruijsendaal (HSD) en Susanne Brok (politie) openden het event. Max van Meerten (gemeente Den Haag) pitchte Haagse technologische innovaties om overlast te beperken. Matthijs Flim van politie presenteerde de Crowd Safety Manager samen met Jeroen Steenbakkers van Argaleo. Daan Groenink van de gemeente Amsterdam deelde hoe zij drones detecteren en daarmee het luchtruim van de stad bewaken. Verder werd gesproken over online-aangejaagde ordeverstoringen (Jeroen Vig) en ethische afwegingen bij de inzet van technologie (Ben Kokkeler, CVD). Bij elk van de thema’s werden ook buitenlandse voorbeelden gepresenteerd.

Het event werd afgesloten met het aanbieden van een boekje aan locoburgemeester Carla Kranenborg van gemeente Breda. In de publicatie staan een aantal toonaangevende projecten van de deelnemers van ICSS. Door het delen van resultaten én geleerde lessen willen we gemeenten en politie-eenheden in Nederland inspireren hoe je op een slimme en verantwoorde manier veiligheidsuitdagingen met digitale innovaties aan kan pakken. En hen uitnodigen om daaraan bij te dragen.

Lees hier de digitale versie van het ICSS boekje ‘Veilige slimme steden’.

Neem voor meer informatie contact op met leden van het kernteam.