Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Slim drukte meten tijdens Life I Live Koningsnacht

Vanavond is het weer zo ver! The Life I Live Koningsnacht in Den Haag. Vorig jaar genoten meer dan 200.000 bezoekers van de muziek, de sfeer, een hapje en een drankje. Zoveel feestgangers in het Haagse centrum is natuurlijk altijd gezellig. Tegelijkertijd is het ook belangrijk om te weten als het ergens té druk is. Zo blijft het voor iedereen leuk, en vooral veilig. Tijdens deze 2024-editie van het festival zal daarom voor het eerst gebruik gemaakt worden van slimme druktemeters die volledig anoniem drukte meten.

Crowd Safety Manager
De data vanuit deze slimme druktemeters is voor de festivalorganisatie, politie en gemeente terug te zien in de Crowd Safety Manager. Deze Crowd Safety Manager is een digitale kaart met bijvoorbeeld informatie over het verkeer, openbaar vervoer en de vulling van de parkeergarages. En nu dus ook actuele informatie over de drukte in het festivalgebied.

Maar hoe werken die slimme druktemeters?
Het zijn sensoren die een draadloos signaal uitzenden. Eenzelfde soort signaal waarmee je een garagedeur opent. Hoe meer mensen er zijn, hoe meer het signaal afzwakt. Het afgezwakte signaal wordt opgevangen en met slimme berekeningen weet je dan hoe druk het is op een plek. Heel erg privacy vriendelijk, want je hoeft bijvoorbeeld geen camera’s te gebruiken.

Proef
De druktemeting is een proef van SHIELD om te onderzoeken hoe de slimme druktemeters veiligheidsprofessionals kunnen helpen tijdens een festival. SHIELD is een samenwerking tussen de gemeente Den Haag en de politie waarin wordt gewerkt aan allerlei technologische innovaties in het veiligheidsdomein. Lees hier meer over SHIELD.