Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

‘SHIELD’: naam nieuwe innovatiehub van politie en gemeente Den Haag

De nieuwe naam waaronder politie en gemeente samen innoveren is bekend. Op 16 februari jongstleden vond op de HSD Campus de officiële opening plaats van de fysieke innovatiehub waar politie en gemeente onder 1 dak werken met innovaties op het gebied van technologie die de veiligheid in de stad verbeteren. De opening werd gedaan door wethouder Kavita Parbhudayal van de gemeente Den Haag en hoofdcommissaris Paul van Musscher van de politie-eenheid Den Haag.

Nieuwe naam 

Tijdens de opening werd de oproep gedaan om een naam te bedenken voor deze vernieuwende samenwerking. De oproep werd breder uitgezet en er was een inkijkje achter de schermen van gemeente Den Haag of politie voor de winnende inzender. Er kwamen uiteenlopende reacties binnen. Marianne Heijing is de bedenker van de winnende naam. Ze is werkzaam bij de gemeente Den Haag en bedacht de naam SHIELD. Marianne zegt over de naam ‘SHIELD staat symbool voor veiligheid en bescherming, heel toepasselijk’. Er is ook voor SHIELD gekozen omdat het een mooie invulling aan de afkorting kon worden gegeven, namelijk: ‘Samenwerking Hub voor Innovatie Experimenten en Leren van Digitaliseren’. Een invulling van waar het team voor staat. Als winnaar gaat Marianne een kijkje nemen achter de schermen bij de politie. 

Blik vooruit 

In SHIELD komen verschillende innovaties van de politie en de gemeente bijeen die bijdragen aan de veiligheid in de stad. Denk aan het detecteren van dronevluchten, crowdmanagement met opendatabronnen en het automatisch detecteren van vaarverkeer in de haven. 

Sven de Laaf zegt over deze samenwerking ‘Ik merk nu al dat deze opzet kansen biedt om het innovatie netwerk te vergroten en er sneller stappen gezet kunnen worden. Daar ben ik heel blij mee.’  

Naast de gemeente Den Haag en de politie, nemen ook andere partijen deel in de opgerichte innovatiehub SHIELD. Dit zijn de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Security Delta (HSD). 

Meer info over de opening van de innovatiehub >