Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Innovatiehub voor veiligheid geopend op HSD Campus

Als je wilt weten hoe je een stad veiliger maakt met slimme technologie, dan kan je vanaf vandaag terecht bij de Innovatiehub voor Veiligheid op de HSD Campus in Den Haag! De Politie en de Gemeente Den Haag hebben op donderdag 16 februari jl. hun deuren geopend, waarbij zij samen met andere partners werken aan dit vraagstuk. 

De Innovatiehub werd officieel geopend door wethouder Kavita Parbhudayal van de gemeente Den Haag en hoofdcommissaris Paul van Musscher van de politie-eenheid Den Haag om de samenwerking te bekrachtigen.

De projecten in de hub richten zich op bewaken en beveiligen, het verantwoord inzetten van sensoren en camera’s en druktemonitoring. Zo komen kennis en kunde bij elkaar en wordt er gezamenlijk verder gebouwd aan innovatie op deze belangrijke domeinen.

Crowd Safety Manager

Een van de projecten van de innovatiehub is de zogenoemde crowd safety manager. In de zomer van 2022 is er een proef gedaan met deze digitale druktemanager op Scheveningen, waarbij werd onderzocht hoe digitale technologie en data kunnen helpen om de drukte in de badplaats in goede banen te leiden. De digitale kaart laat zien waar het druk is, maar voorspelt ook waar drukte kan ontstaan. Zodat de gemeente, de politie, hulpdiensten en evenementenorganisaties beter kunnen anticiperen. Dat doet het 3D dashboard door een aantal anonieme databronnen met elkaar te combineren. Zo telt het systeem het aantal mensen op de boulevard en kijkt het naar informatie van het openbaar vervoer, parkeerdata, weersvoorspellingen en verkeerstellingen. 

Impact Coalitie Safety & Security

Het doel van de innovatiehub is dat ook andere steden en eenheden in Nederland profiteren van de kennis die wordt opgedaan. Via de Impact Coalitie Safety & Security worden de ervaringen gedeeld. Deze landelijke samenwerking tussen gemeenten, politie, kennisinstellingen en bedrijven wordt ondersteund door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Security Delta (HSD).