Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Werkbezoek bij Living Lab Scheveningen

Woensdag 5 juni, is de ICSS met collega’s van de G4, politie en het ministerie van BZK op werkbezoek geweest bij het Living Lab Scheveningen. Het doel van het overleg was om te inventariseren hoe crowd safety management bij kan dragen aan de zomerdrukte op Scheveningen? Het was weer leerzaam om ervaringen met elkaar te delen en nieuwe contacten te leggen.

Op Scheveningen wordt de Crowd Safety Manager gebruikt. Dit is een digitale kaart die met allerlei databronnen wordt gevuld, zoals verkeersinformatie, vulgraad van de parkeergarages, OV-data en drukte op de boulevard. Ook wordt onderzocht of AI de drukte kan voorspellen.

Er is een regieteam Kust dat wekelijks met inwoners, ondernemers, politie en het OV het druktescenario voor de komende week inschat: groen, geel, oranje of rood. Elk scenario bepaalt hoeveel politie, verkeersregelaars en handhavers er worden ingezet en welke communicatieteksten klaar moeten staan.

In het Living Lab Scheveningen worden verschillende innovaties getest die bijdragen aan de leefbaarheid op Scheveningen. Denk aan camera’s die mensen tellen, slimme afvalbakken en een systeem dat schepen herkent en registreert in de haven.

Het is de afgelopen jaren steeds drukker geworden op Scheveningen, maar de wegen kunnen niet breder worden gemaakt dan ze al zijn. De zee zorgt er bovendien voor dat alle wegen doodlopen. De bereikbaarheid is dus altijd een uitdaging. Naast drukte zijn er meer opgaven voor het regieteam Kust op en rond Scheveningen, zoals straatintimidatie, ronkende uitlaten en havenzwemmers.

Middels de Crowd Safety Manager kan het publiek veilig van een mooie zomerdag genieten!

Wil je meer weten of denk je dat dit voor jouw gemeente ook van toepassing kan zijn, neem dan contact met ons op via [email protected]