Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Slimme technologie voor veilige evenementen

De Smart Safety & Security Talk van 18 maart stond volledig in het teken van crowd safety management tijdens grootschalige evenementen en de rol van digitale technologie daarbij. Tijdens Koningsdag 2024 in Emmen werden diverse technologische oplossingen ingezet om de veiligheid te waarborgen, net als tijdens Koningsdag 2023 in Rotterdam.

In opdracht van de Nationale Politie en de gemeente Amsterdam voerde lector Ben Kokkeler van het Centre of Expertise Veiligheid en Veerkracht (Avans Hogeschool) een evaluatie uit. Deze evaluatie richtte zich op de meerwaarde van de ingezette technologieën en hun bijdrage aan de samenwerking tussen betrokken organisaties.

Tijdens de talk deelden Mathijs Flim (politie), Ben Kokkeler en Esger ten Thij (Avans) hun inzichten en ervaringen rondom de evaluatie en de lessen die daaruit zijn getrokken.

Evaluatie en Leerpunten

De evaluatie richtte zich op de vraag: wat is de meerwaarde van de ingezette digitale middelen voor de samenwerking tussen betrokken organisaties? Daarnaast werden detailvragen onderzocht over de performance van de gebruikte technologie. De evaluatie had een lerend karakter, waarbij door kritische analyse aanbevelingen zijn gedaan om technologie en samenwerking te verbeteren bij toekomstige evenementen.

Tijdens Koningsdag in Emmen werd onder andere gebruikgemaakt van digitale technologieën zoals de Digital Twin van Argaleo en Crowdscan voor druktemeting. Hoewel deze technologieën waardevolle inzichten boden, waren er ook beperkingen, zoals het ontbreken van looprichtingsinformatie en het gebrek aan dekking van omliggende gebieden. Camerabeelden bleken cruciaal om de looprichting live te monitoren.

Complexiteit van Technologie en Samenwerking

Een belangrijke les was dat samenwerking tussen verschillende partijen, zoals politie, gemeenten en veiligheidsorganisaties, vaak wordt belemmerd door organisatorische silo’s en beperkte integratie van technologieën. Het bleek essentieel om duidelijke afspraken te maken over verantwoordelijkheden, zeker omdat systemen niet altijd eenvoudig met elkaar communiceren. Het zelf blijven ontwikkelen en standaardiseren van technologieën bleek cruciaal om samenwerking met externe partners mogelijk te maken.

Uitdagingen bij Digitale Transformatie

Bij digitale transformatie draait het niet alleen om technologie, maar vooral om menselijk netwerk en samenwerking. Mathijs Flim, eerder crowd safety manager bij de Invictus Games en Prinsjesdag, benadrukte dat langerlopende samenwerkingen essentieel zijn om effectief te kunnen optreden tijdens onverwachte situaties, zoals spontane demonstraties.

7 Belangrijkste Aanbevelingen

  1. Gebruik bewezen technologieën om risico’s te minimaliseren.
  2. Selecteer technologiepartners ruim van tevoren (minimaal 6 maanden).
  3. Maak tijdig duidelijke afspraken over verantwoordelijkheden (minimaal 3 maanden).
  4. Organiseer samenwerking op lokaal en landelijk niveau.
  5. Stel landelijke kwaliteitseisen op voor technologie en organisatie.
  6. Beheer technologieën centraal en standaardiseer waar mogelijk.
  7. Investeer in praktijkonderzoek en scholing om kennis te borgen.

Toekomstperspectief

Tijdens de Talk werd benadrukt dat innovatie moeilijk te laten landen is binnen gemeentelijke organisaties, mede door juridische barrières en weerstand tegen verandering. Digitale transformatie vereist daarom niet alleen technologische vooruitgang, maar ook mensgerichte benaderingen en leertrajecten binnen leernetwerken zoals ICSS.

Lees HIER de presentatie van Ben en Esger.

iStock credits: EyeEm Mobile GmbH