Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Responsible Sensing Toolkit Helpt Gemeenten en Organisaties Op Weg

Ben je een stadsinnovator die op verantwoorde wijze sensor-technologie wil inzetten? Sinds begin april van dit jaar is er een Responsible Sensing Toolkit beschikbaar gekomen op de website van het Responsible Sensing Lab. Deze Toolkit helpt gemeenten en organisaties stap voor stap op weg bij het implementeren van verantwoorde sensing-technologieën in de openbare ruimte. De Toolkit is zowel in het Nederlands als in het Engels beschikbaar. 

Het inzetten van sensoren (zoals bijv. crowdmonitoring, fietsentellers of de inzet van bodycams) kan vele voordelen bieden op het gebied van stedelijke innovatie ten behoeve van veiligheid en efficiëntie in de stad. Echter, hoe kun je hierbij maatschappelijke normen en waarden als uitgangspunt nemen? Samen met het Responsible Sensing Lab en de gemeente Amsterdam ontwikkelde CITIXL de Responsible Sensing Toolkit op basis van de gezamenlijke ervaring en expertise op dit gebied. 

In zes stappen neemt de Toolkit je mee langs de belangrijkste afwegingen en dilemma’s die je tegenkomt bij het verantwoord inzetten van sensoren in de openbare ruimte en biedt handvatten om vervolgens een concreet projectplan op te stellen. De Toolkit biedt een handig overzicht van alle tools die er zijn en laat experts zoals Tom van Arman (Smart City Strateeg), Ger Baron (CTO gemeente Amsterdam) en Mark Wiebes (Innovatiemanager bij de Nationale Politie) aan het woord in informatieve video’s. Ook kan je een Decision Canvas downloaden voor het opstarten van een eigen sensing-project.

Meer informatie?
Voor meer informatie over de Responsible Sensing Toolkit of bij interesse in een van de bijbehorende workshops, neem contact op met Sam Smits – [email protected].