Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Recap SHIELD Themamiddag: Drones

Tijdens de nieuwe themamiddag over drones en bewustwording op de innovatiehub SHIELD kwamen technologie en mens dinsdagmiddag bij elkaar. Zaken als; hoe denken inwoners over drones en hoe maak je drone vliegers meer bewust van de regels? Een groep experts van gemeenten, politie, de rijksoverheid en bedrijven kwamen bijeen op Security Delta (HSD) in Den Haag om hierover met elkaar het gesprek aan te gaan.

SHIELD detecteert sinds september 2023 de drone vluchten in Den Haag. Max van Meerten deelde de eerste resultaten van deze proef in de hofstad. Op Scheveningen wordt veel gevlogen. Daarom is SHIELD daar met toeristen en bewoners het gesprek aangegaan over drones. Een drone boven je hoofd hoeft niet vervelend te zijn, maar de mensen willen wel graag weten waarom ie er vliegt.

Hoe passen drones in de Amsterdam? Joshua Serrao legde uit hoe Amsterdam klaar wil zijn als er meer drone toepassingen naar de hoofdstad komen en tegelijkertijd scherp is op veiligheid en privacy. Amsterdam detecteert sinds 2021 drone vluchten en telt er inmiddels zo’n 40.000 per jaar. De gemeente plaatste onlangs borden die no-flyzones in de stad aangeven. Frans Govers nam de groep mee met de uitdagingen die komen kijken bij de handhaving door de politie.

Vliegen drones in de toekomst over je tuin of volgen drones straks gewoon de weg? Met de VR Experience van Bart Wernaart en Iris van Hest kan hierover het gesprek met inwoners worden gevoerd. De VR Experience is onderdeel van het Moral Lab van Fontys Hogescholen. In een Moral Lab wordt onderzocht hoe je ethische vragen bij nieuwe technologie aan de voorkant van het ontwerpproces kan meenemen. Het onderzoek naar de beleving van drones gaat de komende tijd in meerdere steden plaatsvinden.

Is het veelvuldig inzetten van drones toekomstmuziek? Zeker niet in de haven van Rotterdam, zo lieten Arthur Dallau en Niels Kalshoven zien. Daar worden drones voor allerlei toepassingen gebruikt. Als ecosysteem faciliteert Droneport Rotterdam de innovatie met drones in de haven. Daar komt flink wat bij kijken. Niet alleen detecteren, maar ook registreren. Zo weet je wie zich aan de regels houdt.

Dagvoorzitter Sven de Laaf concludeerde dat dit zeker niet de laatste sessie was. Er is nog genoeg stof om over door te praten. Er was in de groep in elk geval animo om te kijken naar een systeem om drone vluchten aan te melden. Zo kan je goedwillende drone vliegers meer ruimte geven en drones die er niet mogelijk vliegen er makkelijker tussenuit pikken. Wordt dus vervolgd.

De themamiddag was georganiseerd door Iris Neeleman, trainee Data en Informatiemanagement bij SHIELD.