Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

‘No-fly zone’ borden voor drones in Amsterdam

12 februari 2024

Misschien is het u opgevallen dat er nieuwe borden in de stad staan. Deze ‘No-fly zone’ borden geven aan dat je niet met drones mag vliegen. Drones zijn in het grootste deel van Amsterdam namelijk verboden.

We zien de afgelopen jaren meer drones in de stad. Maar veel mensen kennen de vliegregels niet. In 2023 bleek 99 procent van de waargenomen dronevluchten zonder toestemming plaats te vinden.

Waarom is dat een probleem?

Amsterdam ligt grotendeels in een gecontroleerd luchtruim van luchthaven Schiphol. Hier gelden specifieke regels om er te mogen vliegen met drones. Zonder toestemming vliegen kan het luchtverkeer in gevaar brengen. Daarnaast maken drones met camera’s inbreuk op de privacy van Amsterdammers, bedrijven en bezoekers.

Proef met borden in de stad

Op plekken waar veel ongewenst wordt gevlogen met drones, bijvoorbeeld het Vondelpark, Museumplein en de Johan Cruijff ArenA, doen we een proef. We hebben hier No-fly borden geplaatst. Zo willen we bewoners en bezoekers bewuster maken van de regels. Daarnaast maken we afspraken met bekende webwinkels om klanten in de regio Amsterdam actiever te informeren over wat wel en niet mag.

Boete

De politie handhaaft op vliegen zonder toestemming. U kunt hiervoor dus een boete krijgen.

Meer weten

Wilt u vliegen met een drone in een deel van de stad of daarbuiten waar het wél mag?

  • Lees de regels over dronevliegen op de website van de Rijksoverheid.
  • Of stel uw vragen aan het Amsterdam Drone Lab van de gemeente Amsterdam. Hier kunt u ook hulp krijgen als u een vergunning wilt aanvragen.
  • Let altijd op de veiligheid en privacy van mensen in de buurt.

Bron: Gemeente Amsterdam