Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Lerende evaluatie Koningsdag 2024: Technologie ter ondersteuning van veiligheid bij grootschalige evenementen

Tijdens Koningsdag 2024 in Emmen zijn, net als in Rotterdam in 2023, diverse digitale middelen ingezet om de werkzaamheden van veiligheidsprofessionals te ondersteunen. Het Centre of Expertise Veiligheid en Veerkracht van Avans, en in het bijzonder het lectoraat Digitalisering en Veiligheid onder leiding van lector Ben Kokkeler, heeft in opdracht van de nationale politie en de gemeente Amsterdam een beknopte lerende evaluatie uitgevoerd. Deze evaluatie is gericht op het beoordelen van de meerwaarde van de gebruikte technologie en het voorbereiden op toekomstige grootschalige evenementen, zoals Koningsdag 2025 in Doetinchem en de NAVO-top in juni 2025.

Kernvraag en Aanpak

De kernvraag van de evaluatie luidde: Wat is de meerwaarde van de ingezette digitale middelen voor de samenwerking tussen de betrokken organisaties? Daarnaast werden detailvragen onderzocht over de performance van de gebruikte technologie. De evaluatie had een lerend karakter: door kritische analyse worden aanbevelingen gedaan om technologie en samenwerking te verbeteren bij toekomstige evenementen.

Aanbevelingen

De evaluatie resulteerde in zeven belangrijke aanbevelingen:

  1. Functionaliteit van technologie
    De technologie ingezet tijdens Koningsdag Emmen bleek de benodigde functionaliteiten te bieden om informatie-uitwisseling en samenwerking tussen gemeente, politie en de evenementenorganisatie te ondersteunen. Flexibele technologieën zoals digital twins en sensornetwerken speelden hierbij een belangrijke rol.
  2. Tijdige selectie en afstemming
    Leveranciers van technologie moeten afhankelijk van de schaal van het evenement minimaal zes tot twaalf maanden vooraf worden vastgesteld. Dit biedt voldoende tijd om platforms en tools af te stemmen, te koppelen en te testen.
  3. Vastleggen verantwoordelijkheden
    De verantwoordelijkheden rond informatievoorziening dienen minimaal drie maanden voor het evenement helder vastgelegd en door alle betrokken partijen geaccordeerd te zijn. Het moet duidelijk zijn welke technologieleverancier eindverantwoordelijk is voor de afstemming en koppeling van systemen.
  4. Betrokkenheid evenementenorganisator
    Gemeenten moeten, indien een evenementenorganisatie wordt ingehuurd, deze partij actief betrekken in overleg met veiligheidsorganisaties. Aan de organisator moeten eisen worden gesteld op het gebied van informatievoorziening en samenwerking.
  5. Landelijke kwaliteitseisen
    In samenwerking met de VNG, ministeries, politie en veiligheidsregio’s moet worden onderzocht welke kwaliteitseisen gelden voor technologie en organisatie bij grootschalige evenementen. Hierbij verdient ook bescherming tegen internationale dreigingen, zoals terroristische acties en cyberaanvallen, aandacht.
  6. Beheer van technologie en data
    Politie, brandweer, ambulance en andere veiligheidsorganisaties moeten overwegen of zij technologie, software en datasets in eigen beheer willen hebben. Hierbij spelen integrale architectuur, standaardisatie en de mogelijke permanente inzet van systemen in veiligheidsregio’s een belangrijke rol. Dit roept juridische en ethische vragen op, die tijdig moeten worden geadresseerd.
  7. Praktijkonderzoek en scholing
    Technologie speelt een steeds prominentere rol bij grootschalige evenementen, zowel voor veiligheidsorganisaties als voor het publiek en mogelijke verstorende partijen. Er is behoefte aan systematisch praktijkonderzoek naar deze ontwikkelingen, gekoppeld aan scholing voor professionals. Samenwerkingsverbanden zoals de Impact Coalitie Safety & Security, lectoraten rond veiligheid en smart cities, en platforms als het NIPV kunnen hierbij een belangrijke rol vervullen.

Blik op de toekomst

De bevindingen en aanbevelingen uit deze evaluatie dragen bij aan een lerende aanpak voor de inzet van digitale technologie bij toekomstige grootschalige evenementen. Door te investeren in samenwerking, tijdige voorbereiding en onderzoek wordt niet alleen de veiligheid verbeterd, maar wordt ook ingespeeld op nieuwe uitdagingen zoals cyberdreigingen en technologische ontwikkelingen. Deze evaluatie markeert een belangrijke stap richting innovatie en professionalisering binnen het veiligheidsdomein.

Lees HIER het complete rapport: Digital Twin en Crowd Safety Management voor Koningsdag 2024: Een beknopt lerende evaluatie

Foto credits: iStock/CreativeNature_nl