Lancering Digitale Meldkamer: De politie zet zich in voor online criminaliteit
Het is een tijd waarin digitale technologie steeds een grotere invloed heeft op ons dagelijkse leven en samenleving. De politie is zich hiervan bewust en zet zich in steeds grotere mate tegen de bestrijding van online criminaliteit in. Tijdens de dag van het slachtoffer op 22 februari werd de Digitale Meldkamer gelanceerd, een feestelijke gebeurtenis waar cyber burgermeester Cornelis Visser van de gemeente Katwijk de lancering verrichtte. Het bekende ‘lintje doorknippen’ ging in digitale vorm.
Mentale schade van online criminaliteit
De impact van online criminaliteit kan slachtoffers mentaal zwaar treffen, vergelijkbaar met een woninginbraak. Daarom is het cruciaal dat slachtoffers de juiste ondersteuning en aandacht krijgen. Het doel is een gevoel van veiligheid te creëren, zodat mensen zonder aarzeling een melding durven te doen en erop kunnen vertrouwen dat de politie daadkrachtig optreedt.
Directe hulp voor slachtoffers
Slachtoffers van online criminaliteit ontvangen direct ondersteuning door politiemedewerkers met prioriteit ter plaatse te sturen. Hierdoor kan de politie gerichter te werk gaan, wat leidt tot betere dienstverlening aan burgers, efficiëntere aangifte processen en een grotere kans op opsporing van de daders.
