Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Impact Coalitie Safety & Security (ICSS) Activeert Netwerk Veiligheidspartners

De Impact Coalitie Safety & Security (ICSS) is momenteel bezig het netwerk van veiligheidspartners verder te activeren om samen te werken. Onlangs was de coalitie aanwezig bij de 13e editie van de internationale CCR Summit, waar gemeentelijke bestuurders, beleidsmakers en diverse stakeholders bijeen kwamen. De ICSS riep toen op om digitaliseringskansen en technologische ontwikkeling binnen steden beter te benutten en samen te werken.

De coalitie had een prominente rol op de summit en was goed zichtbaar. Zo werd de coalitie in het openingswoord van Janine van den Berg, hoofdcommissaris van de Landelijke Politie Eenheid, aangehaald en was de coalitie met drie workshops over crowdmanagement, digitale vertrouwensinfrastructuur (DVI) en veilige drones goed vertegenwoordigd.

De workshop naar het gebruik van crowdmanagement werd gehouden door Daan Groenink Chief Technology Officer (CTO) en Eelco Thiellier projectmamanager Langzaam Verkeer Monitor Amsterdam (LVMA) van de gemeente Amsterdam. Deze twee sprekers van verschillende afdelingen (Innovatie en openbarre ruimte) benadrukte het belang van overeenstemming binnen de organisatie. Beide zijn betrokken bij slimme monitoring van het publiek, maar vanuit verschillende invalshoeken. Ook Mieke van Schaik CIO adviseur van de gemeente Eindhoven en Manon den Dunnen strategisch adviseur digitaal politie gaven een bevlogen workshop over de digitale vertrouwensinfrastructuur (DVI). Hierbij zijn er mooie mogelijkheden gepresenteerd waarvoor de DVI kan dienen, zoals snelle hulp voor huishoudens bij brandincidenten. Om vertrouwen van de burger te winnen poogt het project meer mensen mee te nemen in het belang van informatiedeling en wordt er bewust gesproken over innovatie in plaats van data. Tot slot sloot Ronald Westerhof bestuursadviseur weerbare overheid van de gemeente Apeldoorn af met een workshop over gebruik van drones voor veiligheid en veilige omgang met privédrones. De vele mogelijkheden met dronegebruik voor veiligheid kwamen hierin naar voren, waaronder bosbranddetectie. Er ontvouwde zich daarnaast een mooie discussie met de zaal over de aanpak van illegitiem privédrone gebruik en bij wie de verantwoording van het eerste luchtruim tot 120 meter ligt.

In samenwerkingsverbanden partijen elkaar waarde toe te laten voegen is wat de ICSS beoogt. De aanwezigheid van ICSS bij de CCR Summit heeft hier een mooie bijdrage aan geleverd. Dit uitte zich doordat er in de zaal goede discussies ontstonden en er tijdens de summit nieuwe samenwerkingsverbanden werden aangegaan.