Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

ICSS-partners hebben zin in de toekomst

De partners van de Impact Coalitie Safety & Security (ICSS) werken inmiddels 4 jaar enthousiast samen aan de veiligheid van steden met slimme technologie én blijven de komende jaren graag samenwerken. Dit blijkt uit de evaluatie van afgelopen zomer, waarin de waarde van de samenwerking en de impact van de gezamenlijke projecten duidelijk naar voren is gekomen. 

Wat is de Impact Coalitie ook alweer? 

De Impact Coalitie is het regievoerend en agenderend orgaan voor de uitvoering van de safety & security agenda. ICSS is opgezet door: de Politie, gemeente Almere, Amsterdam, Apeldoorn, Den Haag, en Eindhoven, The Hague Security Delta en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Het doel van de coalitie is het ontwikkelen van een ecosysteem van slimme (tech) oplossingen voor stedelijke vraagstukken. Door samen te werken benutten gemeenten, politie en partners elkaars experimenteerruimte, leren zij van elkaar en worden er gezamenlijke innovatieve oplossingen ontwikkeld.  

ICSS vervult de behoefte voor experimenteerruimte en leren 

In de evaluatie geven alle betrokken partijen aan zeer tevreden te zijn over het bestaan van ICSS en de meerwaarde van de samenwerking te merken. ICSS sluit aan bij de actuele onderwerpen en agenda’s van gemeenten en politie, en speelt een cruciale rol in het stimuleren van lokale samenwerking op het gebied van (digitale) innovatie en datagedreven werken. Het biedt bovendien de nodige experimenteerruimte en leermogelijkheden voor de betrokken partijen.   

Jaarlijks worden door onze partners 15 tot 20 projecten uitgevoerd, variërend in looptijd van één tot twee jaar. Sommige projecten zijn nieuw, terwijl andere doorlopen van voorgaande jaren. Het totale projectbudget varieert jaarlijks tussen de 0.5 en 1.7 miljoen euro. Deze projecten richten zich op drie belangrijke vraagstukken:  

  1. Gebiedsgerichte veiligheid met behulp van smart city toepassingen 

Hoe kunnen innovatieve technologieën, zoals sensoren en slimme camera’s, ingezet worden om risicogebieden te beveiligen, zonder dat dit ten koste gaat van de leefbaarheid? Hierbij wordt ook gekeken naar verschuivende rolpatronen, waarbij veiligheid steeds meer een gemeenschappelijke opgave is voor gemeente, politie, bedrijven en bewoners.  

  1. Cybersecurity van zowel de publieke als private digitale infrastructuur 

Hoe blijft de publieke en private digitale infrastructuur in de gemeente veilig, zowel publiek als privaat? Vanwege publieke en private verantwoordelijkheden wordt ook gekeken wie in dit vraagstuk welke rol inneemt.  

  1. Realiseren van randvoorwaarden voor veiligheidsinnovaties 

Welke randvoorwaarden moeten gerealiseerd worden om als gemeente invulling te kunnen geven aan de principes zoals zorgvuldigheid, transparantie, regie op gegevens, privacy en dergelijke, in slimme proeftuinen, en uiteindelijk in de dagelijkse praktijk? Belangrijk daarbij is ook om te bepalen welke waarborgen organisaties toe kunnen passen om vertrouwd om te gaan met de data van burgers, bedrijven en sensoren in het publieke domein.  

Deze in 2020, geformuleerde vraagstukken waarop met toepassingen geëxperimenteerd wordt, zijn nog steeds actueel en relevant. En bieden ook de komende jaren een relevant kader. 

Opschaling: voortbouwen op elkaar 

Een belangrijk resultaat uit de evaluatie is dat innovaties zich herhalen in de verschillende steden. In plaats van het wiel opnieuw uit te vinden, worden succesvolle innovaties steeds weer aangepast en verbeterd door andere steden. Er wordt actief uitgewisseld wie met wie samenwerkt, partners lezen elkaars werk door en leggen vroegtijdig operationeel contact. Dit versterkt niet alleen de inhoudelijke samenwerking, maar draagt ook bij aan opschaling van succesvolle projecten:  

  • De (door)ontwikkeling van crowd safety management systemen (dashboard) dat het continu aanpassen van werkprocessen op basis van de praktische implementatie omvat; 
  • De (door)ontwikkeling van dronedetectiesystemen dat het continu aanpassen van werkprocessen op basis van de praktische implementatie omvat; 
  • Gezamenlijk ontwikkeling van Data Protection Impact Assessments (DPIA) voor dronevluchten; 
  • Het opstellen van de 151c Principes en handreiking cameratoezicht; 
  • De totstandkoming van Landelijke Inkoopvoorwaarden voor camera’s. 
  • Onderzoek door Haagse Hogeschool waarbij verscheidene cyberissues zijn gesignaleerd en direct zijn opgelost.  

Daarnaast heeft de ICSS een breed gedragen onderzoeksagenda ontwikkeld, die regelmatig wordt bijgewerkt en bijdraagt bij aan wetenschappelijke papers en presentaties op nationale en internationale congressen; zoals de CCR Summit, ifestival, World Smart City Expo Barcelona, AI-MAPS, De slimme Stad Parade, HSD café, en de NIK themadag Politie. Daarnaast speelt de ICSS ook een actieve rol in het consortium van AI Maps dat uit meer dan 20 partners bestaat.  ICSS draagt met hun expertise bij aan het in kaart brengen van mogelijkheden en risico’s van AI-oplossingen.  

Internationaal voorbeeld van samenwerking tussen verschillende partijen 

De projecten van ICSS omvatten samenwerking tussen zo’n 100 bedrijven, kennisinstellingen, publieke partijen en burgers. Dit wordt internationaal gezien als een speciaal en toonaangevend voorbeeld van een quadruple helix samenwerking, waarbij overheid, publieke instanties (politie), bedrijven/industrie, kennisinstellingen en de maatschappij gezamenlijk werken aan oplossingen voor stedelijke vraagstukken.  

Kennis en ervaring delen 

Het succes van ICSS in het ontwikkelen van innovatieve oplossingen heeft de partners enthousiast gemaakt. Zij hebben zin in de toekomst en delen hun kennis en ervaring ook graag met anderen. Dit gebeurt via de online Smart Safety & Security Talks (SSST), die bijna maandelijks georganiseerd worden. Op de evenementenpagina van de website Veilige Smart Cities worden de Smart Talks genoemd en kan men zich ook direct aanmelden voor een sessie.   

Samenbouwen aan stedelijke veiligheid 

De ICSS-partners hebben zin in de toekomst en kijken uit naar een nog grotere samenwerking met andere gemeenten, bedrijven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties. De komende jaren bieden veel kansen voor verdere groei en innovatie. 

Draag je al bij aan het ontwikkelen en experimenteren met nieuwe oplossingen voor stedelijke veiligheid en wil je je kennis delen? Sluit je aan als partner en maak het verschil! Neem contact op met onze Communitymanager via [email protected]