Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

ICSS ontdekt internationale kansen tijdens Smart City World Expo in Barcelona

Afgelopen week vond in Barcelona de Smart City World Expo in Barcelona plaats, waar de industrie rondom digitalisering en stedelijke innovatie bijeenkomt. Een aantal leden van de Impact Coalitie Safety & Security (ICSS) namen deel aan dit internationale event en legden internationale connecties. O.a. Joshua Serrāo van de Gemeente Amsterdam, Matthijs Flim en Susanne Brok van de Politie in Den Haag namen deel aan het event.

De delegatie werd ook dit jaar geïnspireerd door de laatste ontwikkelingen en technologische snufjes op het gebied van smart city.  Daarnaast ontdekten zij dat er veel kansen liggen op het gebied van publiek-private samenwerking om Nederland veiliger te maken.  Denk hierbij bijvoorbeeld aan privacy proof concepten en het tellen van crowds.

De setting van de expo was de ultieme gelegenheid om op en rondom het event met diverse interessante partijen te spreken en de laatste ontwikkelingen op het gebied van smart city te ontdekken. Zo werd er o.a. een bezoek gebracht aan de gemeente en politie van Barcelona. Daarnaast organiseerde ICSS samen met de steden Tampere (Finland) en Helsingborg (Zweden), Amsterdam, Den Haag en Politie Nederland een side event en werden er veelbelovende gesprekken gevoerd. Een dergelijk event werd In een eerder stadium ook al georganiseerd met de stad en politie van Turijn. Het doel hiervan is om te kijken 

In Barcelona werd onder meer gesproken over crowd control & voorspellend vermogen, drones & drone detectie.Daarnaast is er getracht om tot een internationaal consortium te komen op de onderwerpen uit de uitvoeringsagenda van ICSS.

Amsterdam in de prijzen

Tijdens de Smart City Awards wist de gemeente Amsterdam samen met de politie-eenheid Amsterdam een prijs in de wacht te slepen. In de Smart City categorie Safety & Security behaalde zij de eerste prijs met het project HackShield Junior Cyber Agents; City of Amsterdam, the Netherlands. In de zoektocht naar de innovatieparels uit de wereld heeft de Smart City commissie 337 initiatieven uit 60 landen beoordeeld en vervolgens de finalisten in 10 categorieën ingedeeld.

Hackshield is een serious game waar kinderen tussen de 8 en 12 jaar, maar ook hun (groot)ouders op een speelse manier opdrachten doen, punten kunnen verdienen en daarmee digitaal weerbaar worden. Dit levert de cyberheld een heus cyberpaspoort op en wordt vervolgens beëdigd door de politie tot ‘Junior Cyber Agent’. Het project in Amsterdam is als initiatief onder de Digitale Veiligheidsagenda van burgemeester Halsema in de stad uitgerold. Samen met de OBA, de Politie en de Johan Cruijff ArenA is o.a. de oproep via een mini-speelfilm met de burgemeester en politiechef Frank Paauw gedaan om kinderen van 8 tot 12 jaar kennis te laten maken met de gevaren in de online leefwereld.

Inmiddels zijn er al 150.000 junior cyber agents! 
(www.joinhackshield.nl)