Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

DEZE 3D-KAART WEET PRECIES HOE DRUK HET IS OP HET SCHEVENINGSE STRAND

De zomer van 2022 zal weer druk zijn in de Nederlandse badplaatsen, maar wanneer is het té druk en hoe kun je als politie en handhaving op tijd opschalen wanneer dat nodig is? De gemeente Den Haag test deze zomer een digitaal systeem dat precies weet hoe druk het is en hoe druk het zal worden. Hoe helpt dat bij het voorkomen van problemen? BNR Eyeopeners met Nina van Dungen duikt samen met drie gasten in op deze vragen over de digitale tweeling van Den Haag.

Beluister de podcast van BNR Eyeopeners over de digitale tweeling van Den Haag. Deze 3D-kaart toont precies hoe druk het is en waar die drukte zich heen verplaatst. Welke data wordt er verzameld om die kaart te voeden en wat zijn de toepassingen voor de gemeente, de politie en andere instanties? Uiteindelijk zal de digitale kaart ook kunnen voorspellen hoe de drukte zich zal ontwikkelen. Kan dit systeem meer steden en evenementen helpen om ongelukken te voorkomen?

Te gast in deze uitzending:

  • Theo van der Plas, portefeuillehouder digitalisering en drogrammadirecteur Cybercrime bij de Nationale Politie. Theo vertelt over de proef die de politie doet met het systeem en hoe dit door de hulpdiensten gebruikt kan worden om sneller ter plaatsen te zijn of om gevaarlijke situaties te voorkomen.
  • Jeroen Steenbakkers, oprichter van Argaleo, het bedrijf dat de digitale twin van Den Haag en heel Nederland ontwikkeld. Jeroen vertelt welke data in de digitale 3d-kaart gebruikt worden en welke toepassingen er allemaal mogelijk zijn.
  • Saskia Bruines, wethouder economie, internationaal en dienstverlening bij de Gemeente Den Haag. Als wethouder is Saskia verantwoordelijk voor de digitalisering in de stad. Zij is met de gemeente initiator van de proef met de digitale kaart. Welke kansen ziet de gemeente in deze technologie en wat zijn de risico’s waarmee rekening gehouden moet worden?

Redactie: Stijn Goossens

Bron: BNR Radio