Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

IoT & smart city

AI voor veilige slimme steden

In dit artikel van NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) deelt Gabriele Jacobs haar inzichten over het belang van ethische, juridische en maatschappelijke afwegingen bij het gebruik van AI voor veiligheid.

Gabriele Jacobs is Hoogleraar Organisational Behaviour & Culture aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en leidt een groot, meerjarig onderzoek: AI MAPS. Dat staat voor: Artificial Intelligence for Multi-Agency Public Safety.

Het onderzoeksprogramma is speciaal gericht op het verantwoord inzetten van AI voor veilige steden. Dit is een erg belangrijk onderwerp voor de Impact Coalitie Safety & Security. Niet voor niets zijn we partner van AI MAPS.

In het artikel vertellen Max van Meerten, Gerard Kuijlaars en Mark Ruijsendaal je waarom de Impact Coalitie en daarmee Gemeente Den Haag, Politie Nederland en Security Delta (HSD) meewerken aan het onderzoek.

Max van Meerten, adviseur digitale innovatie & smart city bij de gemeente Den Haag

‘We kijken niet alleen naar de veiligheid, maar ook naar verantwoorde inzet van nieuwe technologie. Als iets wettelijk mag, betekent dat nog niet dat je het ook moet willen.’

Gerard Kuijlaars, strategisch adviseur digitale transformatie bij de Politie

‘Voor de politie is dit super belangrijk: onze legitimiteit staat of valt met het draagvlak in de samenleving. Daarom moeten we ook zo transparant mogelijk zijn over wat we doen en laten zien welke ethische en juridische afwegingen we maken en dat we soms ook dingen niet doen die wél kunnen.’

Mark Ruijsendaal, programmamanager bij The Hague Security Delta

‘Succesvolle oplossingen willen we breder uitrollen, onder economisch haalbare omstandigheden, zodat bedrijvigheid ontstaat bij private partijen maar ook binnen de overheid.

Verder lezen? Klik op de foto om naar het artikel te gaan.

Klik hier voor overige onderzoeken, hier voor projecten en hier voor meer nieuws van de partners van Impact Coalitie Safety & Security.