Nieuwe onderzoeksagenda Veilige Smart Cities
De Impact Coalitie Safety & Security (ICSS) heeft een revisie gemaakt van haar onderzoeksagenda uit 2021 voor 2025 en verder. De inzet van technologie in steden groeit en draagt bij aan stedelijke functies. Vragen over die inzet blijven ook opkomen. De onderzoeksvragen over veiligheid, cybersecurity en ethiek voor veilige smart cities zijn bijeengebracht om onderzoek te programmeren, bijeen te brengen en tot grotere impact te laten leiden.
Gemeenten en politie kampen met verschillende veiligheidsproblemen in de stad, zoals ondermijning, digitale dreigingen en maatschappelijke onrust. De toepassing van technologie, zoals camera’s en sensoren, biedt enerzijds kansen om veiligheidsproblematiek aan te pakken. Anderzijds roepen innovatieve technologieën ook nieuwe ethische, juridische en privacy vragen op. En leiden ze tot een extra aanvalsoppervlak voor cybercriminelen. Vanuit gemeenten en politie worden veel lokale Smart City projecten geïnitieerd, bijvoorbeeld ten behoeve van crowd management en drone detectie. De ICSS bundelt de krachten van de gemeenten Almere, Apeldoorn, Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, nationale politie, VNG, HSD en verschillende andere publieke en private stakeholders om zodoende samenwerking te faciliteren, waarbij er geleerd kan worden van elkaars opgedane lessen en expertise. Het aanpakken van veiligheidsproblematiek in de stad is een maatschappelijke opgave, waarbij een efficiënte en resultaatgerichte gezamenlijke aanpak essentieel is.
De ICSS heeft daarom een onderzoeksagenda ontwikkeld en nu grondig gereviseerd waarin Smart City projecten, onderzoeksthema’s en onderzoeksvragen gebundeld worden om zodoende beter zicht te krijgen op de huidige ontwikkelingen in het Smart City onderzoeksveld en de kansen voor de ICSS en haar partners. Hierin worden connecties gemaakt met bestaande veiligheids-, onderzoeks- en beleidsagenda’s, en wordt er feedback meegenomen vanuit de ICSS, haar partners en het bredere onderzoeksveld. De onderzoeksagenda kan gebruikt worden om Smart City projecten op te zetten, subsidies aan te vragen en inspiratie op te doen vanuit de onderzoeksthema’s en -lijnen.
De eerste interne publicatie van de onderzoeksagenda stamt uit 2021, waarna in 2024 is toegewerkt naar een grondige inhoudelijke revisie waarvan een samenvatting vandaag is gepubliceerd. De onderzoeksagenda kan gezien worden als een ‘call to action’ voor partijen, zoals gemeenten, bedrijven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties, die een samenwerking willen aangaan met de ICSS. De ICSS staat open voor geïnteresseerde partijen die willen bijdragen aan (onderzoeks)projecten en is te bereiken via het email adres: [email protected] en de website www.veiligesmartcities.nl
Lees HIER het volledige rapport.

IStock credits: kae ch