Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Terugblik op de eerste Smart Safety & Security Talks

Op donderdag 28 maart vond de eerste sessie ‘Smart Safety & Security Talks’ plaats met 33 deelnemers werkzaam bij de politie, gemeenten, VNG, Security Delta (HSD) en verschillende onderzoeksinstituten. Tijdens deze eerste sessie stonden Sascha Hoogendoorn (TU Delft) en Jeroen Steenbakkers (Argaleo) op het programma. Zij namen het publiek mee door de mogelijkheden van ‘het voorspellen van menselijke bewegingsstromen op basis van historische gegevens, wat moet leiden tot effectief crowd management. Met behulp van Artificial Intelligence/Machine Learning algoritmes en een krachtige visualisatietool werd geprobeerd om de vele gegevens die gemeenten hebben om te zetten in bruikbare informatie voor crowd management.

Enkele conclusies uit deze inspirerende eerste sessie:

  • Crowd management is noodzakelijk voor grotere evenementen. Een klein incident (een val) of logistieke tegenslag (een defecte trein) kan een grote impact hebben op het gedrag van de groep.
  • Het EU-project Emeralds loopt tot eind 2025. In de volgende fase worden alle indicatoren voor risicovoorspelling getest. Project AI Compass, een wereldwijde samenwerking gericht op de toepassing van kunstmatige intelligentie (AI) om mensenmassa’s en gevaren te voorspellen en de besluitvorming te verbeteren, begint op 1 juni van dit jaar.
  • Emeralds richt zich op het voorspellen van mensenmassa’s met behulp van historische gegevensbronnen uit onder andere Rotterdam en Den Haag. Denk bijvoorbeeld aan de drukte in Scheveningen komende zomer. Mooi weer kondigt de komst van mensenmassa’s aan.
  • Uitdagingen zijn onder andere een gebrek aan real-time gegevensbronnen en adequate real-time beslissingsondersteuning, evenals planning.
  • Uitdagingen zijn onder andere het gebrek aan real-time gegevensbronnen en effectieve beslissingsondersteuning bij real-time planning.
  • Sascha Hoogendoorn van de TU Delft nodigt gemeenten en politie uit om met haar en haar team in debat te gaan over actie ondernemen: wanneer zijn interventies succesvol en waarom? Dit kan toekomstige besluitvormingsprocessen verbeteren.
  • Er zullen experimenten worden uitgevoerd op de campus van de TU Delft waarbij privacy-vriendelijke emotielezing wordt gebruikt om het risico op verstoring in te schatten. De ethische commissie van de TU beoordeelt ideeën altijd om te beoordelen of het gebruik van een sensor en data in overeenstemming is met het beleid.

Volgende Smart Safety & Security Talks

De volgende ‘Smart Safety & Security Talks’ sessie vindt plaats op 25 april met als onderwerp ‘de inzet van (geluids)sensoren tegen geluidsoverlast’.

Klik hier om je in te schrijven!