Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Terugblik op de AI & Robotics Live Community Bijeenkomst

Wanneer je aan AI en robotica denkt, komen beelden naar voren van filmrobots zoals de Terminator, maar ook van praktische apparaten zoals de slimme stofzuigrobot en de automatische grasmaaier. Het idee van een vliegend robotinsect, vergelijkbaar met een hoornaar en uitgerust met een camera, is fascinerend, maar roept de vraag op: is het nuttig en wenselijk?

Maarten Sukel, Francesco Ragazzi, Judith van Dijk en Paul Otte namen ons mee in AI en Robotica debatten en innovaties, waarbij ze ons lieten zien hoe deze ontwikkelingen niet alleen onze dagelijkse routines veranderen, maar ook hoe we werken, leren en communiceren. Terwijl de vooruitgang in AI en robotica indrukwekkende nieuwe mogelijkheden biedt, roept het ook belangrijke ethische en maatschappelijke vragen op, zoals de impact op werkgelegenheid en privacy. Dit benadrukt de noodzaak van verantwoord en transparant gebruik van deze baanbrekende technologieën.

Maarten Sukel, auteur van ‘De AI Revolutie’, bood een uitgebreid overzicht van wat AI is en hoe het kan worden gebruikt. Hij stelt de vraag of het gebruik van AI altijd noodzakelijk is, zoals bij het detecteren van vuilnis op straat met een camera – iets wat we ook zelf kunnen zien. Hij benadrukt dat machine learning zorgvuldig moet worden benaderd, vergelijkbaar met koken: de ingrediënten die je gebruikt zijn cruciaal voor het eindresultaat. Daarnaast waarschuwt hij voor nieuwe vormen van fraude, zoals nep-telefoontjes met behulp van generatieve AI, die de opvolger van WhatsApp-fraude kunnen worden.

Francesco Ragazzi van de universiteit Leiden gaf aan dat het maatschappelijk debat vaak enkele cruciale punten over AI mist; voorspellende politiezorg transformeert het politiewerk en daarmee de organisatie zelf; video-samenvatting kan bewegingen herkennen door patronen, maar mist de context van individuele actoren; steeds meer AI-toepassingen worden uitbesteed, wat leidt tot minder inzicht in de afwegingen en onderliggende gegevens van de modellen; en tenslotte, het gebruik van AI verbruikt veel energie, terwijl de wereld juist vraagt om duurzamere levenswijzen.

Judith van Dijk vertelde dat TNO momenteel werkt aan het autonomer maken van robots. Dit doen ze door de robot een ‘rugzakje’ mee te geven met verschillende sensoren. Verder kan de robot een seintje geven naar het controlecentrum als het bijvoorbeeld een deur tegenkomt. Een mens kan dan op afstand bijvoorbeeld de arm op de robot besturen om de deur te open. Maar vergeet niet dat onbemande systemen niet per se werk voor minder mensen betekent!

Paul Otte en zijn collega’s van het politie robotica lab introduceerden robothond Spot, vertelden meer over de camera die het vasthouden en bellen met een mobieltje in de auto kan herkennen en inmiddels ook in andere Europese landen gebruikt wordt, over de ontwikkelingen om onbekende ruimtes te verkennen waarbij een robot niet alleen beelden kan doorzetten, maar bijvoorbeeld ook giftige lucht kan detecteren; en over innovaties op het gebied van explosieven herkennen en ontmantelen door robots.

Wil je hier meer over weten, neem dan contact op met de community manager van ICSS: [email protected]