Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Fascinerende en leerzame bijeenkomst over straatintimidatie en de rol van technologie in de aanpak ervan

Van opdringerige opmerkingen tot fysieke intimidatie en geweld: #straatintimidatie heeft aanzienlijke gevolgen voor het gevoel van veiligheid en welzijn. Het is een gevoelig onderwerp én een complex probleem, dat hoog op de gemeentelijke veiligheidsagenda’s staat. Biedt technologie een mogelijke oplossing?

Op 17 mei kwamen 25 personen uit verschillende gemeenten, overheden en bedrijven bij elkaar om te leren en discussiëren over straatintimidatie en technologie. Er werd aandacht besteed aan de definitie, slachtoffers, daders en vormen van straatintimidatie. Daarnaast werd ook de rol van technologie in de aanpak belicht, met name in termen van bewustwording, preventie, rapportage en interventie.

Tijdens de bijeenkomst werden drie voorbeelden van technologische oplossingen gepresenteerd. Robert van Brakel van de C3Group presenteerde de Stop Intimidatie App, Thomas Alflen en Nick Mulder van Oddity.ai presenteerden hun AI-gestuurde gewelddetectieprogramma, en Geert Kruiskamp van de Politie (cluster sensing) gaf een overzicht van wat er mogelijk is bij het combineren van verschillende databronnen.

Geert van Kruiskamp (Politie, cluster sensing): ‘’Technologie is nooit het probleem, als je maar tijd en geld hebt.’’

Alle presentaties onderstreepten dat, hoewel technologie geen complete oplossing is, het zeker kan bijdragen aan de aanpak van straatintimidatie. Er werd ook nadrukkelijk aandacht besteed aan de ethische en privacyaspecten van het gebruik van technologie. Na een plenaire sessie werden in groepen verdiepende discussies gevoerd over bewustwording, preventie, rapportage en interventie.

Robert van Brakel (C3 Group): “Ook kennis, ervaring en intentie zijn essentiële componenten. Zonder kennis en ervaring komt geen goede technologie tot stand en als er geen goede intentie achter zit dan kan er geen duurzame oplossing tot stand komen’’.

Verschillende deelnemers zijn hun eigen onderzoek aan het uitvoeren en plannen aan het maken met betrekking tot de aanpak van straatintimidatie. We kijken ernaar uit om binnen een paar maanden opnieuw samen te komen om van elkaar te leren en te innoveren.

Meer weten over deze bijeenkomst of andere activiteiten van de Impact Coalitie Safety & Security? Events en contactpersonen van @ICSS vind je hier.

Verder is het is goed om te weten dat alle Nederlandse gemeentes begin dit jaar hebben ingestemd met de Principes Digitale Samenleving. Daarin hebben ze onder andere afspraken gemaakt over het delen en bewaren van data, bijvoorbeeld van camerabeelden.

Meer informatie hierover vind je op de website van VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten).