Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Leerkring online orde en veiligheid

Op woensdag 28 september organiseert het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) de Leerkring online orde en veiligheid plaats van 10.00 uur – 11.15 uur online. De leerkring is bedoeld om gemeenten, politie en het OM te inspireren en te stimuleren bij een effectieve aanpak van online aangejaagde ordeverstoringen. Dagvoorzitter Patrick van den Brink, directeur van het CCV, leidt deze leerkring vanuit de Avex Studio.

Bekijk vast voor meer achtergrondinformatie het CCV-webdossier Online aangejaagde ordeverstoringen. En neem voor inhoudelijke vragen contact op met CCV-adviseur Joeri Vig: [email protected].

Het programma

09.50 uur Digitale inloop

10.00 uur Opening leerkring online orde en veiligheid,
Patrick van den Brink, directeur van het CCV

10.05 uur Onderzoek ‘Aanpak in kaart’
Astrid Nienhuis, burgemeester Heemstede
Astrid Nienhuis is als cyberburgemeester medeverantwoordelijk voor het onderwerp cyber binnen het samenwerkingsverband Noord Holland Samen Veilig. Zij licht de resultaten van het rapport ‘Aanpak in kaart; inzicht in een regionale aanpak van online aangejaagde ordeverstoringen’ toe. De auteurs Sipke de Vries en Willem Bantema onderzochten hoe gemeenten in Noord-Holland (maar ook daarbuiten) zijn omgegaan met online aangejaagde ordeverstoringen: hoe hebben zij gehandeld, waar liepen ze tegenaan en wat leren we daarvan? Dit rapport is het resultaat daarvan.

10.25 uur  Casusbespreking over de aanpak in Bodegraven
Complotdenkers verspreiden in 2021 verhalen over een satanisch-pedofiel netwerk en rituele kindermoorden in Bodegraven. Tientallen mensen kwamen naar een begraafplaats om bloemen en pamfletten op kindergraven achter te laten. De burgemeester van Bodegraven kreeg doodsbedreigingen en een gepensioneerde huisarts moest zijn huis beveiligen. Niet alleen in Bodegraven, maar door het hele land werden strafbare feiten vanuit deze groep gepleegd. De officier van justitie, de advocaat en de veiligheidsadviseur van de gemeente vertellen tijdens deze leerkring wat de strafrechtelijke, bestuursrechtelijke en civielrechtelijke mogelijkheden zijn om lokale gevolgen van desinformatie aan te pakken. Luister mee naar de laatste ontwikkelingen.
Lees wat meer achtergrond informatie.

11.10 uur  Afronding

11.15 uur  Einde

Interesse om deze Leerkring te volgen? Schuif op woensdag 28 september digitaal aan bij deze Leerkring!