Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

AI Masterclasses – Smart Cities & Digital Surveillance

Het doel van de masterclasses is om aan de professionals te laten zien hoe AI-ontwikkeling impact heeft op hun discipline .

Met de enorme toename aan Big Data en de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van Artifical Intelligence (AI) veranderen steden in een rap tempo van ‘dom’ naar ‘slim’. Volgens de nieuwste voorspellingen van de International Data Corporation wordt er wereldwijd bijna 124 miljard dollar uitgegeven aan smart city-initiatieven. Singapore investeert wereldwijd het meest in slimme applicaties, op de voet gevolgd door New York City, Londen en Tokyo. In deze masterclass worden de huidige ontwikkelingen besproken op het gebied van Big Data en AI in relatie tot smart cities wereldwijd. In het bijzonder wordt aandacht besteed aan de manieren waarop in slimme steden criminaliteit en overlast wordt aangepakt en wat hiervan de opbrengsten en risico’s zijn.

Wereldwijd nemen steeds meer steden stappen om ‘smart’ te worden. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van Big Data en Artifical Intelligence (AI). Hierdoor ontstaat een volledig nieuwe digitale infrastructuur die onze samenleving nog nooit eerder hebben gekend. Hoe werken slimme steden als Singapore en New York aan het verbeteren van de veiligheid? Wat zijn hiervan de opbrengsten en wat zijn de maatschappelijke risico’s? Zo worden nieuwe technologieën vaak ingezet zonder dat er kritisch wordt gekeken naar de gevolgen voor de grondrechten van burgers en de daadwerkelijke effectiviteit van slimme toepassingen voor de aanpak van criminaliteit en overlast.

Waarom ?

In deze masterclass leer je hoe smart cities wereldwijd werken aan het verbeteren van de veiligheid. Je bent op de hoogte van de nieuwste slimme initiatieven op het gebied van Big Data en Artifical Intelligence (AI). Ook leer je wat de maatschappelijke opbrengsten en risico’s zijn van het gebruik van slimme toepassingen op het gebied van veiligheid.

Voor wie ?

Beleidsmedewerkers overheid

Politie (Bijzondere opsporingsdienst, RIEC: Regionale Informatie- en Expertise centra)

Surveillancespecialisten

Urban planners

Juristen

Criminologen

Digital surveillance tech experts

Alumni ESL: recht, criminologie

Alumni RSM

Beleidsmedewerkers veiligheid provincies, gemeentes (via VNG), Ministerie J&V

Raakvlak: AI MAPS project

Planning:

17 – 17.45: lezing over smart surveillance met Q&A

17.45 – 18.15: pauze met snack

18.15 – 18.30: decentrale roundtables over 4 cases met ethische dilemma’s

18.30 – 19.00: bespreking cases en afsluiting (uitloop tot 19.15)

Kosten: 45 euro

Locatie:

Erasmus Data Collaboratory (Polak gebouw, 1e verdieping) op Erasmus Universiteit Rotterdam campus

Meld u vandaag nog aan via de website van eventbrite!