Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Digitwin Crowd Safety Manager Succesvol Getest Bij Invictus Games

Terwijl de Invictus Games in Den Haag op 22 april jl. aan hun laatste dag bezig waren, vond verderop bij het politiebureau De Yp een demonstratie plaats van de ‘Crowd Safety Manager’. Een project waar de Impact Coalitie Safety & Security bij betrokken is. Dit moderne data-dashboard, een resultaat van de City Deal ‘Een Slimme Stad, Zo Doe Je Dat’, moet een innoverende verandering bieden voor steden om bezoekersstromen op grote schaal te monitoren, te voorspellen en veiliger te begeleiden.

De basis hiervan is een integrale 3D-kaart van Nederland, met op hoog detail informatie van de gebouwde en natuurlijke omgeving. Daarbovenop is het mogelijk om verschillende live-datalagen, zoals bezoekersaantallen, het weer of het openbaar vervoer, te projecteren. Het dashboard is het eerste resultaat van de werkgroep Crowd Safety Manager (CSM) uit de City Deal, en een volgende stap na veel denkwerk en verschillende tafelsessies over de bijkomende ethische kwesties.

‘De Invictus Games boden ons een kans om de eerste technische versie van het dashboard uit te testen’, vertelde Matthijs Flim, projectleider Smart City bij de politie, tijdens de bijeenkomst op het bureau. Tegenover hem zaten verschillende gegadigden van politie-eenheden uit het land, zoals Amsterdam en Nijmegen. ‘We hebben de techniek tijdens dit evenement puur en alleen vanaf de zijlijn uitgetest, zonder daadwerkelijk acties te ondernemen tijdens het evenement. Het was een technische test.

DRUKTE STUREN EN VOORSPELLEN

Jeroen Steenbakkers, directeur van digitwin-ontwikkelaar Argaleo, demonstreerde vervolgens het dashboard. Naast hem was op een groot interactief scherm een 3D-kaart van het Zuiderpark te zien. ‘Bij de Invictus Games gebruiken we openbare data zoals het weer, verkeersinformatie en het openbaar vervoer. Anonieme GPS-gegevens van mobieltjes bood ons de informatie over bezoekersaantallen, spreiding en zonering. Daarnaast hingen we vijf tel-camera’s op bij entreegebieden, en keken we naar de sociale media rondom de spelen.’

Met het driedimensionale overzicht kunnen politie en overheden gerichter sturen op mensenmassa’s, en deze drukte uiteindelijk ook voorspellen. Denk aan het gerichter spreiden van politie-eenheden over een dag. ‘Veel steden hebben al enige ervaring met het gebruik van digital twins in hun beveiliging. Maar een dashboard van dit formaat en met deze integraliteit is nieuw, legde Steenbakkers uit. ‘Gemeenten kunnen hetzelfde dashboard gebruiken op Koningsdag of andere evenementen.’

ROL VEILIGHEIDSDOMEIN VERSCHUIFT

Het doel voor de nieuwe Crowd Safety Manager is uiteindelijk om tegen het zomerseizoen een compleet inzetbaar dashboard te ontwikkelen waarbij de eindgebruiker, politie of veiligheidsregio, met behulp van data ondersteund wordt in de besluitvorm. ‘Het kan een standaard onderdeel worden van een veiligheidsplan, waarbij de gebruiker de belangrijkste data uitkiest voor het betreffende evenement’, klonk tijdens de bijeenkomst.

Volgens Steenbakkers opereert het veiligheidsdomein van nu dan ook niet meer alleen vanuit de politie of overheid. ‘Deze rol verschuift ook naar de burgers en publiek-private partijen. Zij kunnen eigen data leveren en mee-anticiperen, om zo een gezamenlijke veiligheidsoperatie te creëren’, stelde de directeur. ‘Vanuit de City Deal sluiten wij daar graag op aan.’ Het dashboard is tevens onderdeel van het project Smart Societies van TNO, en in opdracht van Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden (SGBO).

Lees hier meer over de digital twin oplossing voor openbare orde en veiligheid.

bronnen: Stadszaken.nl en Argaleo.nl