Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Raad op Zaterdag

Zaterdag 12 februari vindt er een digitale Raad op Zaterdag plaats. Het gaat om een speciale editie, helemaal gewijd aan het thema digitalisering en de informatiesamenleving. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Vereniging voor Raadsleden (NVvR) nodigen u van harte uit om dit evenement bij te wonen.

Het programma is primair bedoeld voor raadsleden, commissieleden, steunfractieleden, fractiemedewerkers, griffiers en griffiemedewerkers. Gezien het onderwerp nodigen wij dit keer ook andere geïnteresseerden in het onderwerp digitalisering uit, inclusief vertegenwoordigers van de media.

Programma

Deze speciale editie van de Raad op Zaterdag staat helemaal in het teken van digitalisering en de informatiesamenleving. Eigenlijk is iedereen het er wel over eens dat digitalisering onze levens en samenleving ingrijpend verandert. Maar wat betekent dat voor de lokale politiek? Met tal van prominente gasten bespreken we die ochtend twee centrale vragen.

Ronde 1: 10.00u – 10:50u Waarom ontbreekt digitalisering zo vaak op de lokale politieke agenda?

In deze ronde bespreken we onder meer de cases van de hack met ransomware in Hof van Twente en de ordeverstoringen in Bodegraven, naar aanleiding van complottheorieën over een satanistisch netwerk in de gemeente.
Met videobijdragen van onder meer burgemeester Ellen Nauta van Hof van Twente en Christiaan van der Kamp, voormalig burgemeester van Bodegraven.

In het panel nemen plaats:

  • Corien Prins, voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid
  • Paul Diederen van het Rathenau Instituut, voormalig raadslid in Zoetermeer
  • Kathalijne Buitenweg, staatsraad bij de Raad van State en voormalig lid van de Tweede Kamer en het Europees Parlement voor GroenLinks
  • Arre Zuurmond, regeringscommissaris Informatiehuishouding, voormalig bijzonder hoogleraar ‘ICT en de toekomst van het Openbaar Bestuur’ aan de Universiteit Leiden 

Ronde 2: 11.00 – 12.00u Welke inzichten en instrumenten kunnen raadsleden inzetten voor grip op digitalisering vanuit de lokale politiek?
In deze ronde bespreken we mogelijkheden die de gemeenteraad heeft voor beleid op digitaal gebied. Wat zou de raad in ieder geval moeten en doen wat zijn de cruciale vragen om te stellen?
Met videobijdragen van Laura de Vries van de Van Mierlostichting / D66 en Rien Fraanje, secretaris-directeur van de Raad voor het Openbaar Bestuur.

In het panel nemen plaats:

  • Robbert Lievense, fractievoorzitter Leefbaar Schouwen-Duiveland en voorzitter VNG-commissie Raadsleden en Griffiers
  • Peter Snijders, burgemeester van Zwolle, lid Veiligheidsberaad en lid Commissie Informatiesamenleving VNG
  • Sjir Hanssen, VVD-raadslid in Rheden en algemeen bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden
  • Linda Voortman, wethouder in Utrecht voor GroenLinks, voormalig lid Tweede Kamer

De presentatie is in handen van Ruben Maes, Robert van Dijk (griffier in Teylingen) en Nathan Ducastel (directeur Informatiesamenleving VNG).

Praktische informatie

Deelname is gratis.
Deelname verloopt via het platform Noblecast. Een aantal dagen van tevoren sturen wij u een link waarmee u de Raad op Zaterdag kunt bijwonen. U hoeft hiervoor geen app te downloaden, dit kan via uw webbrowser.

Contact
Mocht u nog vragen hebben, dan vernemen wij die natuurlijk graag. U kunt dan contact opnemen met VNG Connect via [email protected] of telefonisch via 070-373 84 58.

Inschrijven

U kunt zich via de onderstaande link inschrijven.

Direct inschrijven