Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Denk mee over de Europese strategie- en kennisagenda van Horizon Europe Cluster 3 Civil Security

In september 2022 presenteerde de Europese Commissie (EC) een route naar een strategisch plan voor 2025-2027. Dit plan geeft route aan het thema civiele veiligheid vanaf 2025. Het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) organiseert met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een bijeenkomst waarin u samen voor dit thema de prioriteiten kunt vaststellen voor 2025-2027. Dus bent u werkzaam in het civiele veiligheidsdomein? Denk dan mee en meld u aan voor deze consultatiemiddag! We sluiten af met een netwerkborrel.

Thema’s die op de agenda staan zijn onder andere de richting van de komende werkprogramma’s voor onderzoek en innovatie van Horizon Europe Cluster 3 – Civil security for society (€150 miljoen per jaar), maar ook de opvolger van het programma Horizon Europe voor de periode 2028-2035.

Voor wie?

Werkt u vanuit een overheidsorganisatie, kennisinstelling of bedrijf binnen het civiele veiligheidsdomein? Dan is RVO en het ministerie van Justitie en Veiligheid op zoek naar u! Of u nu de rol van strateeg of eindgebruiker vervult, uw mening en ideeën zijn van groot belang in het opmaken van de strategie voor het thema civiele veiligheid.

Programma

Donderdag 23 februari

 • 13:45 – 14:00 uur Inloop
 • 14:00 – 14:15 uur Opening en welkom – Introductie door dagvoorzitter Richard de Wit – gezamenlijke opening door DX (Directie Innovatie, Kennis & Strategie) en DEIA (Directie Europese & Internationale Aangelegenheden)
 • 14:15 – 15:00 uur Eerste thema inventarisatie ronde – Rondetafelgesprekken, per domein 1 tafel
 • 15:00 – 15:30 uur Koffiepauze
 • 15:30 – 16:15 uur Tweede thema inventarisatie ronde – Rondetafelgesprekken, per domein 1 tafel
 • 16:15 – 16:30 uur Afronding – Delen van ervaringen tijdens gesprekken, per tafel belangrijkste take-aways
 • 16:30 – 17:30 uur Netwerkborrel

Wat is een thema inventarisatie ronde?

De ruimte bestaat uit 6 rondetafels (per domein 1 tafel) waar circa 10 man kan plaatsnemen. Per tafel zal er een moderator aanwezig zijn die het gesprek begeleidt door vragen te stellen.

Per tafel wordt een flip-over geplaatst om steekwoorden te noteren. De resultaten van de flip-overs dienen als input voor het verslag waaruit moet blijken wat de meest geschikte strategie voor Nederland zal zijn.

De thema’s per rondetafel komen overeen met de domeinen van het werkprogramma van Horizon Europe Cluster 3 – Civil security for society:

 1. Bestrijding van misdaad en terrorisme (fighting crime and terrorism) 
 2. Grensbeheer (border management)
 3. Veerkrachtige infrastructuur (resilient infrastructure)
 4. Toename van cyberbeveiliging (increased cybersecurity)
 5. Veerkrachtige samenleving bij rampen (disaster resilient society)
 6. Versterking van onderzoek en innovatie op het gebied van veiligheid (strenghtened security research and innovation)

Aanmelden

Meld u aan via het RVO registratieformulier.

Meer weten?

Benieuwd naar het huidige werkprogramma van Horizon Europe Cluster 3 – Civil security for society?

Bron: RVO