Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

VNG pleit voor herziening van het veiligheidsbestel om in te spelen op heden en toekomst

Herijking van het veiligheidsbestel: Gemeenten zorgen om onvoldoende ondersteuning

Een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), stelt dat het veiligheidsbestel in Nederland onder druk staat door diverse maatschappelijke uitdagingen zoals radicalisering, polarisatie, cybercrime, desinformatie en terrorisme. Daarnaast ondervind het huidige systeem moeilijkheden door de vraagpunten bij thema’s zoals schaalvergroting, organisatiewijze, sturing en financiering en politisering van het veiligheidsdebat, en hierdoor resulteert dit in een situatie wat niet efficient is voor nu maar ook niet voor de toekomst.

Gemeenten spreken zich vaker uit over een dalende samenhorigheid als het gaat om de veiligheid in wijken en buurten bevorderen, ze geloven dat het van essentieel belang is om het openbare leven in goede banen te leiden.

Het onderzoek bewijst dat lokale bestuurders niet meer het gevoel hebben dat er sprake is van goed en voldoende samenwerking is tussen instanties zoals het Openbaar Ministerie (OM) en politie. Andries Kok, directeur van Lokaal. bestuur en Informatiesamenleving bij de VNG, uit zijn bezorgdheid over deze situatie: ”Gemeenten ervaren dat ze onvoldoende ondersteund worden in hun veiligheidsfunctie. Dit baart ons grote zorgen.”

Het rapport benadrukt dat er behoefte is aan een herziening van het huidige veiligheidsbestel, waarin meer samenwerking en afstemming nodig is tussen lokale overheden, de politie en andere relevante partijen. De VNG reageert hierop met een verzoek tot een breed debat omtrent de toekomst van het veiligheidsbestel, waarbij nieuwe modellen voor een succesvolle samenwerking en een betere afstemming van verantwoordelijkheid centraal moet staan.

Dit debat is van belang voor het creëren van een samenleving waarin veiligheid en veerkrachtigheid op de voorgrond staan, waarin gemeenten weer hun vertrouwen kunnen leggen in landelijke veiligheidsinstanties en waarin het vergroten van digitalisering en technologische innovaties van essentieel belang is om de samenwerking tussen bovengenoemde partijen te verstreken.

Lees hier het volledige rapport.

Attachments