Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Gemeenten delen inzichten en ervaringen digitale veiligheid

De afgelopen periode namen 186 gemeenten deel aan bestuurlijke peer-to-peergesprekken over digitale veiligheid. Daarmee namen ze een ‘kijkje in de keuken’ van een andere gemeente. De belangrijkste les? Digitale veiligheid is chefsache en moet integraal worden opgepakt.

Meer dan ‘eigen huis op orde’

De gesprekken waren vooral bedoeld om bewustzijn te creëren bij burgemeesters. Door de uitwisseling van kennis en ervaring, konden gemeenten van elkaar leren hoe ze de digitale veiligheid kunnen vergroten. ‘Digitale veiligheid is meer dan het eigen huis op orde. Het gaat ook om de voorbereiding op online aangejaagde ordeverstoringen en om de weerbaarheid van inwoners en bedrijven tegen cybercriminelen’, zegt Peter van Enk die samen met Robert van Rijssel projectleider is bij de VNG. 

Special digitale veiligheid VNG Magazine 

In de special Digitale Veiligheid van VNG Magazine (pdf, 5 MB) leest u wat de opbrengsten van deze gesprekken zijn, worden burgemeesters Paul Depla (Breda) en Doret Tigchelaar (Wierden) geïnterviewd over hun ervaringen en vindt u verschillende praktijkvoorbeelden.

Ook vindt u er columns en zetten we 7 belangrijke vragen en antwoorden op een rij over de NIS2-richtlijn (Cyberbeveiligingswet) en de implicaties voor gemeenten.